5 tips voordat je een Human Design reading boekt

Human Design is op je pad gekomen en je bent helemaal ‘aan’! Je hebt misschien al je eigen Human Design chart gemaakt en wat informatie opgezocht over jouw Human Design type op internet. Al snel kom je erachter dat Human Design een wereld op zich is. Of misschien ervaar je het zelfs als een Human Design jungle, waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wilt een Human Design reading boeken, maar waar doe je goed aan? Hoe weet je of de persoon die je op het oog hebt ook écht biedt waar jij naar zoekt. Er zijn een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Tip 1 Voel je ‘een klik’

Laat ik eerlijk zijn. Het is belangrijk om ‘een klik’ te voelen. Misschien nog niet direct met de persoon in kwestie zelf, als je die nog niet eerder hebt ontmoet of gesproken. Maar wat is je eerste gevoel bijvoorbeeld bij de website. Bij de foto en misschien wel bij een video over de persoon. Heb je het gevoel dat deze persoon je wel eens zou kunnen helpen? De eerste indruk is zeker belangrijk. Maar niet het belangrijkste. De etalage zegt immers niets over het magazijn…

Tip 2 Onderzoek de kennis van de Human Design analist of coach

“Human Design is in”, zo konden we lezen in de Washington Post ergens in 2023. En dat brengt altijd voor en tegens met zich mee. Meer en meer mensen verdiepen zich in de materie en steeds meer mensen bieden zich aan als Human Design analist, professional of coach. Maar hoe weet je nu of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk is opgeleid? Human Design is een logisch en tegelijkertijd complex en gelaagd systeem. Het is niet iets dat je ‘zomaar even’ doet.

Erkende opleiding

International School of Human DesignLaat ik vooraan beginnen. De International Human Design School (IHDS) is op dit moment het enige erkende opleidingsorgaan binnen Human Design. Het is in elk geval de organisatie die de grootste diversiteit aan trainingen en opleidingen biedt. De IHDS maakt onderscheid tussen een Human Design Professional en een Human Design Analist. Daarover kan je meer lezen op deze pagina.

De IHDS stelt de drie basis trainingen als voorwaarde om verder te gaan tot Human Design Professional, zoals bijvoorbeeld Living Your Design Guide. Maar let op: een Living Your Design Guide is niet hetzelfde als een Human Design analist. Een LYD Guide kan een analist zijn, maar dat hoeft niet. Zo is een analist ook niet per definitie een LYD Guide.

Je kan in elk geval bij de persoon die jij op het oog hebt checken of ze de volgende stappen hebben doorlopen:

  • Gecertificeerde analyse
  • Living Your Design workshop
  • Rave ABC training
  • Rave Cartography training

Je zou kunnen vragen bij wie ze die training hebben gevolgd. Dan kan je vervolgens op de website van de IHDS nagaan of het inderdaad gaat om IHDS erkende opleiders.

Noemt iemand zichzelf bijvoorbeeld Human Design coach, dan zou ik aanraden dat iemand op zijn minst deze drie trainingen heeft gevolgd.

Opleiding van (zeer) ervaren Professionals buiten de IHDS

Een aantal landen hebben een eigen Human Design organisatie en vanuit die organisatie worden er ook trainingen en opleidingen georganiseerd. Deze verlopen dan niet via de IHDS en zijn niet als zodanig erkend. Echter, de opleidingen zelf zijn wel van die kwaliteit dat het een goede informatieoverdracht of analyse zou kunnen waarborgen. Een voorbeeld hiervan is Human Design Oostenrijk.

Vergeet ook het volgende niet: iemand die is opgeleid (en derhalve wellicht kennis heeft) is niet perse een goede analist. En iemand die niet is opgeleid kan een heel goede analist zijn. Houd in gedachten, dat wanneer je zelf nieuw bent in de materie en een ander meer weet dan jij, dan voelt dat al snel als een autoriteit. Jij bent de persoon die weet wat past bij jou. Weet wel, dat wanneer je verder zou willen studeren, de IHDS in elk geval bepaalde voorwaarden stelt.

De IHDS en de nationale Human Design scholen hebben mijns inziens in elk geval een ding gemeen. Ze staat ervoor dat mensen zo goed mogelijk worden begeleid in hun proces. Of dat nu op persoonlijk niveau is of als opgeleid professional. De intentie is om de informatie die Ra heeft ontvangen zo goed, zuiver en praktisch mogelijk over te dragen zodat het niet ‘een eigen leven’ gaat leiden.

Tip 3 Voel wat je intentie is voor de Human Design reading

Uiteraard kan er nog veel veranderen, maar wellicht wil je een Human Design reading omdat je voornemens bent verdere stappen te zetten. Misschien wil je zelf wel Human Design analist of professional worden. Of misschien wil je Human Design gebruiken als coachtool binnen je eigen praktijk.

Wanneer je wellicht verder wilt met Human Design en je wilt verdere erkende opleidingen volgen, dan kan dat alleen wanneer je een door de IHDS gecertificeerde reading hebt gedaan. Dat is een voorwaarde om aan de vervolgstappen deel te nemen.

Misschien wil jij helemaal geen opleiding doen?

Is het niet jouw intentie om een opleiding te doen? Wil je enkel wat meer weten over je Human Design type en hoe je ermee aan de slag kunt? Wil jij je verdiepen voor je persoonlijke ontwikkeling zonder dat je zelf de intentie hebt om er iets mee te doen? Dan is het uiteraard niet relevant of de persoon in kwestie gecertificeerd is of niet. Misschien wil je dan nog wel naar zijn/ haar achtergrond informeren, zodat je meer zekerheid hebt of de informatie die je ontvangt ook klopt.

Tip 4 De prijs van een Human Design Reading zegt niets over de kwaliteit

De prijs van een Human Design reading vertelt niets over de kwaliteit. Zoals je misschien al hebt gezien lopen de prijzen voor een Human Design reading erg uiteen. Vaak wanneer de prijs wat lager is, heeft iemand niet de certificering tot Human Design analist. “Is de kwaliteit dan altijd minder?” vraag je je misschien af. Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Er zijn mensen die al jaren zichzelf trainen en onderwijzen in het systeem en ook al echt het pad van deconditeionering bewandelen. De reading kan dan echt van kwalitatief hoog niveau zijn.

Ook zijn er mensen die erg hoge prijzen rekenen, ook wanneer zij geen enkele opleiding hebben gevolgd. Nu is ‘hoog’ of ‘laag’ natuurlijk geheel afhankelijk van interpretatie en staat het iedereen vrij om zijn of haar eigen tarief te hanteren. Het zijn internationaal veelal de ‘eerste generatie Human Design analisten’ die prijzen hanteren boven de €300,- . Soms zie ik in Nederland ook zgn. Human Design kenners die ook (ver) boven deze €300,- vragen voor een reading. Of dat het waard is? Die beslissing is uiteraard geheel aan jou. Doe in elk geval wat onderzoek, zou ik adviseren.

Kijk ook wat je ontvangt voor de prijs. Is het een ‘standaard’ boek of is het echt een persoonlijke analyse. Een waarin je vragen kunt stellen wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Een moment waarin je in gesprek kunt gaan over je vraagstuk of intentie voor de reading. Jouw leven, jouw ervaringen, jouw conditionering is het uitgangspunt voor een persoonlijke Human Design reading.

Tip 5 Oefen met je strategie & autoriteit

Uiteindelijk ben jij het die beslist, altijd! En vaak wordt dan gezegd: “gebruik je strategie en autoriteit als je een beslissing maakt”. En dat klopt ook, dat zou ik ook kunnen zeggen. En inderdaad is een beslissing als deze een mooi moment om daar mee te oefenen. Echter, ik ga ervan uit dat je vrij recent op het pad van Human Design bent gekomen. Strategie & autoriteit zijn misschien termen die je nog niet eens kent. Of je hebt er sinds kort van gehoord. Weet dat het een proces is van minimaal 7 jaar om echt goed met je strategie en autoriteit in contact te komen en het volledig te vertrouwen als jouw wegwijzer. Dus ja, je kunt het zeker oefenen in deze beslissing. Observeer wat het je oplevert. Toch zal in dit stadium van je Human Design experiment ook de andere tips die ik hierboven heb beschreven helpend kunnen zijn om een juiste beslissing te maken.

Welke beslissing je ook maakt, geniet van je reading. Als het goed is, is het een feest van herkenning 😉 Iets over je design leren is niet zo moeilijk, daarna begint het pas. Tenminste… voor wie de moed heeft zichzelf écht te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan